Hoe om te gaan met een vermijdende partner

Het internet is vol meningen over mensen met een vermijdende hechtingstijl. Velen waarschuwen: “Blijf weg van vermijders; ze willen toch niets serieus.” Maar zoals vaak, ligt de waarheid ergens in het midden. Ik doe daar dus niet aan mee. Laten we eens een kijkje nemen in de complexiteit van relaties met iemand die vermijdend is, en proberen wat misverstanden uit de wereld te helpen.

Het streven naar onafhankelijkheid

Een kenmerkend aspect van iemand met een vermijdende hechtingsstijl is een sterke behoefte aan onafhankelijkheid. Dit kan soms worden geïnterpreteerd als een gebrek aan liefde of desinteresse in de relatie. Het is echter niet zo dat deze mensen geen liefde kunnen of willen geven; hun manier van liefhebben is gewoon anders. Ze waarderen hun eigen ruimte en vrijheid enorm en zien dit als essentieel voor hun persoonlijk welzijn.

Als je merkt dat je partner alles zelf wil doen, weinig van jou verlangt en ook niet veel terugverlangt, dan kan dat een teken zijn dat je te maken hebt met een vermijder. Voor hen draait het om die onafhankelijkheid, om het vermijden van dieper emotioneel contact. Ze willen geen afhankelijkheid, geen verbondenheid die hen verstikt. En als je dan ook nog eens merkt dat zelfs simpele vragen als “Wat ben je aan het doen?” voor hun aanvoelen als controle, dan heb je bijna zeker met een vermijder te maken.

Hun behoefte aan onafhankelijkheid is niet een afwijzing van jou, maar een fundamenteel aspect van hun persoonlijkheid.



Het ding met liefde en ruimte

Het kan behoorlijk lastig zijn als je partner steeds veel ruimte nodig heeft. Misschien voel je je wel eens alsof je niet genoeg bent, of alsof je vermijdende liefje niet echt van je houdt. Dat is echt een rotgevoel en kan super verwarrend zijn. Maar, hier komt de clou: die hang naar onafhankelijkheid is niet omdat ze geen gevoelens voor je hebben. Het is meer een soort zelfbescherming, die diep geworteld zit door dingen die ze eerder hebben meegemaakt. Hun behoefte aan ruimte betekent niet dat ze niet om je geven. Het is gewoon onderdeel van hoe ze functioneren.

Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is om te dealen met een partner die vermijdend gedrag vertoont. Maar weet je, het is voor hen net zo’n uitdaging als voor jou. Het betekent echt niet dat ze niet om je geven of niet proberen om de relatie te laten werken.

Vermijders hebben ook vaak moeite om hun eigen gevoelens goed te voelen en te peilen. Het is alsof ze een beetje bang zijn voor hun eigen emoties en daarom soms een beetje op de vlucht slaan als het te ‘echt’ wordt. Dit maakt ook dat ze een hekel hebben aan conflicten. Ze zouden liever een blokje om gaan dan in een lastig gesprek belanden.

Dus, als je lief veel ruimte nodig heeft, probeer dan te onthouden dat het niet persoonlijk is. Ze zijn niet per se aan het wegrennen van jou, maar meer van het idee van te veel gedoe en te dichtbij komen.



Als je een relatie hebt met iemand die een sterke drang naar onafhankelijkheid heeft, dan kan het soms voelen alsof je op een slappe koord danst tussen te dichtbij komen en te veel ruimte geven. Het is een beetje een kunst om dat evenwicht goed te krijgen.

Het is moeilijk om de juiste balans te vinden in de interacties. Zeker als je je eigen behoeften wil delen zonder de indruk te wekken dat je te veel eist.

Het gaat erom dat jullie allebei niet te veel moeten inleveren en dat het chill blijft voor jullie beiden. Het is een kwestie van een beetje geven en nemen op een manier die voor iedereen relaxed is.

Het is alsof je probeert de perfecte middenweg te vinden zonder dat de weegschaal te ver doorslaat in welke richting dan ook.

Laat me je vertellen, vermijders buigen niet snel. Dus als partner moet je super chill zijn en meer geduld hebben dan een yogaleraar. Soms voelt het alsof je tussen de regels moet lezen of zelfs een beetje moet gokken wat ze echt voelen, want dit direct communiceren is vaak niet hun stijl.

Probeer gewoon open te zijn en te zeggen wat je voelt, zoals: “Ik begrijp dat je het druk hebt en je eigen ruimte nodig hebt, maar ik heb ook wat aandacht nodig hier.” Al is het zelfs dan geen garantie dat ze daarin meegaan. Je doet je best om open te zijn en eerlijk te zeggen wat je nodig hebt, maar het voelt soms alsof het nergens toe leidt. En ja, dan kun je af en toe boos worden, wat natuurlijk helemaal menselijk is. Maar als je even een stap terug doet, zie je dat die boosheid het alleen maar erger maakt.
Het duwt de vermijder verder weg, waardoor de afstand alleen maar groter wordt.



Misschien herken je zo een moment waarop je helemaal enthousiast bent over een idee voor een weekendje weg. Je hebt bedacht waar jullie heen kunnen gaan en wat julie allemaal kunnen doen. Maar toen je het voorstelde, was je relatie niet bepaald onder de indruk. Je verwacht dezelfde enthousiasme terug, maar die komt niet altijd. Dat voelt klote toch?

Ik ga je uitleggen waardoor dit komt: Voor vermijders voelt het als een soort verplichting, en vermijders zijn niet echt fan van ‘moeten’.
Ze houden er vaak van om opties open te houden, zodat ze kunnen kiezen op basis van hoe ze zich voelen op dat moment.

In plaats van te zeggen: “Laten we dit weekend dit gaan doen,” Kun je beter de dingen voor te stellen zoals: “Zouden we misschien een film kunnen kijken dit weekend? Zo niet, ook goed, dan komt het een andere keer.” Deze aanpak geeft ze de vrijheid om zelf te kiezen, zonder dat ze zich vastgelegd voelen aan plannen.

Het is alsof je ze een menu geeft zonder ze meteen een gerecht op te dringen. Laat ze zelf kiezen, en de kans is groter dat ze meedoen.


Begrip kweken in de liefde

In elke relatie, vooral met iemand die een vermijdende stijl heeft, is het mega belangrijk om te begrijpen dat we allemaal mens zijn – en dat betekent dat niemand perfect is. We maken fouten, soms bakken we er niets van, en dat is helemaal oké.

Voor vermijders kan het een eye-opener zijn om te realiseren dat een ideale, conflictvrije relatie eigenlijk niet bestaat. Echte relaties, echte liefde, het is vaak een beetje een zooitje. Dat zooitje maakt het juist echt. Het gaat erom dat je samen door de rommel heen werkt, dat je leert van de misstappen en dat je groeit door de uitdagingen.

Het zou super zijn als vermijders langzaam maar zeker hun hart meer zouden openen, door te zien dat kleine conflicten of meningsverschillen niet het einde van de wereld zijn. Sterker nog, die momenten kunnen juist kansen zijn om elkaar beter te leren kennen en nog dichter naar elkaar toe te groeien.

Dus, het draait allemaal om groeien in begrip – voor jezelf en voor elkaar. Het leren accepteren dat fouten maken menselijk is en dat die fouten ons kansen geven om te leren en te verbeteren, dat is goud waard. Het kan vermijders helpen om wat meer te chillen met het idee van perfectie en meer open te staan voor de echte, rommelige, maar oh zo mooie liefde.

In elke relatie is het belangrijk om elkaar te begrijpen en te respecteren, maar als je partner een vermijder is, dan herken je dit zeker: Empathie en geduld zijn je aller beste vrienden geworden.

Vermijders worden gedreven door diepere, onderliggende issues die niet altijd meteen duidelijk zijn. Het begrijpen van deze drijfveren kan een wereld van verschil maken in hoe je met hun gedrag omgaat.

Het begrijpen van de dieper liggende redenen achter iemands gedrag kan het verschil zijn tussen nacht en dag in hoe je met elkaar omgaat.

Je partner heeft nu eenmaal veel ruimte nodig die soms voelt alsof ze zich van je wegduwen. Dat kan pittig zijn. Hier komt empathie om de hoek kijken. Door echt te proberen te voelen wat je partner voelt en waar die behoefte aan ruimte vandaan komt, kun je beter met de situatie omgaan zonder jezelf steeds verloren te voelen.

Het draait allemaal om kleine stappen. Begin met het erkennen van de complexiteit van je partner’s persoonlijkheid. Probeer de wereld door hun ogen te zien. Wees geduldig als ze tijd nodig hebben om zich te openen, en vier de kleine overwinningen als ze dat doen. Bedank ze voor wat ze wel doen. En vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen. Het onderhouden van een relatie met een vermijder kan soms veeleisend zijn, dus het is belangrijk dat je ook je eigen emotionele welzijn in de gaten houdt.

Daten met een vermijder is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is een uitdaging, dat staat buiten kijf. Je moet wel wat in je mars hebben om het aan te kunnen. Het vergt sterkte, geduld en de bereidheid om regelmatig alleen te kunnen zijn.


En vergeet ook niet: een relatie met een vermijder kan ook zijn voordelen hebben. Deze mensen zijn onafhankelijk, sterk en hebben hun eigen interesses. Dat kan heel verfrissend zijn! Plus, het geeft jou ook de ruimte om je eigen dingen te blijven doen. Dus, zie het als een kans om ook je eigen onafhankelijkheid te vieren terwijl je een liefdevolle relatie opbouwt.

Wat is het belangrijkst?

Communicatie is echt waar het allemaal om draait in een relatie. Het gaat niet alleen om het uitwisselen van woorden, maar ook om het begrijpen van elkaars gevoelens, behoeften en zorgen. Het is als een dans, waarbij je niet alleen je eigen moves laat zien, maar ook de pasjes van je partner leert kennen.

En weet je wat het moeilijkste is? Echt goed luisteren. Het is niet alleen maar wachten tot de ander klaar is met praten zodat jij je zegje kunt doen. Nee, het gaat erom dat je echt begrijpt wat de ander te zeggen heeft, zelfs als het moeilijk is om te horen. Dat betekent niet minimaliseren wat ze zeggen, maar het serieus nemen en erop reageren op een respectvolle manier.

Communiceren is niet alleen babbelen. Het is ook de kunst van het oppikken wat niet gezegd wordt, het lezen tussen de regels door.

En dan hebben we geduld. We willen allemaal dat dingen meteen gebeuren, maar soms heeft het gewoon tijd nodig. Het is als een plantje dat groeit. Je kunt er niet aan trekken om het sneller te laten groeien, maar als je het water geeft en verzorgt, zal het uiteindelijk bloeien. Dus geef je relatie de tijd om te groeien en bloeien, en wees geduldig terwijl het gebeurt.

En tot slot, werk samen als een team. Jij en je partner zijn geen tegenstanders, maar bondgenoten. Samen kunnen jullie de wereld aan, als jullie maar op dezelfde golflengte zitten. Dus stop met vechten tegen elkaar en begin te vechten voor elkaar. Samen kunnen jullie alles aan, als je maar samenwerkt.

Dus daar heb je het. Communicatie, luisteren, geduld en teamwork. Als je dat allemaal hebt, dan kan je echt gaan bouwen.

Als je hier bent omdat je partner vermijdend is, zal ik niet zeggen dat je deze mensen moet ontwijken of het op moet geven. Jullie zitten in een lastige situatie, dat begrijp ik. Maar dat betekent niet dat je zomaar de handdoek in de ring moet gooien. Het betekent niet dat je jezelf moet laten verslaan door de problemen. Nee, het betekent dat je moet vechten. Dat je moet knokken voor wat je wilt in het leven.

Het gaat niet alleen om het overwinnen van obstakels, maar om samen iets op te bouwen dat echt waardevol is. Dus blijf hangen, blijf bouwen, en voor je het weet, kijk je terug op een relatie die niet alleen standhoudt, maar ook echt iets prachtigs is geworden.

Zoek naar relaties die jou en je hele pakket accepteren. Iemand die je steunt, uitdaagt, en met je mee groeit. Al het andere is tijdverspilling.

Als je echt om elkaar geeft, als je echt wilt dat deze relatie slaagt, dan moet je alles geven wat je hebt. Je moet bereid zijn om te vechten, om te knokken voor wat je wilt. Anders heeft het gewoon geen zin. Het is gewoon verspilde tijd.

Blijf vechten voor wat echt is

Liefs,
Valerie 💗

Bol AlgemeenBol Algemeen

Vind je mijn content leuk? Overweeg eens te winkelen via mijn bol.com link. Zo krijg ik een kleine vergoeding zonder extra kosten voor jou. Het is als een virtuele high-five! ✋

Over de auteur

Schrijfster | Denker | Liefhebber van psychologie | Gediplomeerd life coach | Op zoek naar de diepere betekenis in het alledaagse leven. Woorden zijn mijn kompas, en ik neem je graag mee op mijn reis van gedachten en ontdekkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *