Chill! Zo tem je dating stress en je piekerbrein

Heb je wel eens dat je helemaal in de stress schiet omdat die ene persoon je maar niet terug appt? En voor je het weet, ben je in je hoofd al een compleet rampscenario aan het uitdenken. Herkenbaar? Nou, je bent niet de enige. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je zenuwstelsel op tilt slaat omdat het zich onveilig voelt. Onze hersenen denken dat ze die persoon nodig hebben om zich veilig te voelen, en daarom voel je die drang naar een berichtje zo sterk.

Laten we eerlijk zijn: ons brein is er niet echt om ons te helpen groeien, maar meer om ons veilig te houden. Wanneer je je onstabiel voelt, stap je zo over van je rationele denken naar je angstige brein. Die amygdala van ons, die allerlei trucjes al kent sinds we klein zijn, schiet in de beschermmodus door te doen wat het altijd doet: piekeren, jezelf afkraken, en al je diepste angsten bevestigen. Geen wonder dat je soms voelt dat je er compleet in vastzit.

Als het op daten aankomt, is het helemaal normaal om je wat angstig te voelen. Maar wat niet zo gezond is, is continu je geruststelling zoeken bij iemand anders, wachtend tot ze zeggen dat alles goed zit. Weet je, het kan gebeuren dat je aan het daten bent en iemand een week lang niets van zich laat horen en dan doodleuk zegt dat alles prima is. Mijn reactie daarop? Dat werkt niet voor mij. Ik ga niet accepteren dat iemand een hele week niets van zich laat horen, want daarmee laat hij eigenlijk zien waar ik sta in zijn leven… en blijkbaar is dat niet zo hoog op de lijst.

Die piekergedachten zijn als ongewenste appjes van je brein. Tijd om die meldingen uit te zetten.

Dus, wat doe je dan? Hier zijn een paar tips om je zenuwstelsel te kalmeren en weer even in het hier en nu te komen. Geloof me, het helpt echt om even uit die negatieve spiraal te stappen en weer wat lucht te krijgen.

Als je iets zuurs eet, helpt dat je om even terug naar het nu te komen. Of pak wat ijsblokjes, doe wat jumping jacks, of spring gewoon een paar keer in de lucht. Wat voor mij echt werkt, is dansen op mijn lievelingsmuziek. Doe iets om die opgekropte energie te doorbreken en jezelf eraan te herinneren: hé, ik ben hier en nu, alles is veilig.

En dan, stop even en benoem je emotie. Voelt het als verdriet, paniek, of boosheid? Allemaal prima. Door te vragen wat je voelt, zet je je logische brein weer aan. Dit helpt je om door de situatie heen te werken met een helder hoofd, in plaats van alleen maar in paniek te raken en te hopen dat die ander je komt redden. Uiteindelijk ligt die veiligheid bij jou, niet bij hen.

Geef die amygdala eens een time-out. Je hebt meer aan een dansje in de keuken dan aan doemdenken op de bank.

Je moet jezelf echt op nummer één zetten, veel meer dan dat je door anderen geliefd wilt worden. Als je constant zit te wachten tot iemand anders zegt dat je de moeite waard bent of moet weten dat ze veilig zijn dan loop je vast. Echt waar. Het lijkt dan wel alsof de wereld vergaat als je die bevestiging niet krijgt. Maar hé, je partner of date gaat je sowieso nog een paar keer flink irriteren of zelfs kwetsen. Dat is nu eenmaal het leven. Het gaat er niet om dat dit gebeurt, maar hoe jij ermee omgaat.

Het is helemaal normaal dat je getriggerd wordt, maar wat ga je ermee doen? Hoe handel je het? Hoe presenteer je jezelf? Hoe communiceer ik het naar mijn partner?

We moeten er soms echt even bij stilstaan. We zijn zo bezig met dat de ander er misschien niet voor ons is, dat ze dit of dat doen, maar check dit: als je in dat klote gevoel blijft hangen, laat je jezelf ook in de steek.

Je was al prima voor ze in je leven kwamen en je bent nog steeds prima als ze weg zijn.

Je bent veilig omdat je jezelf hebt, niet omdat je hen hebt. Het gaat erom dat je je eigen veiligheid en geluk creëert, niet dat je afhankelijk bent van anderen om je goed te voelen.

Wees je eigen grootste fan. Vergeet niet: je bent het waard, met of zonder iemand anders aan je zijde.

Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. We zijn allemaal mensen, en het is oké om soms te wankelen. Maar elke keer als je kiest om jezelf op te vangen, bouw je aan een sterkere en meer liefdevolle relatie met de belangrijkste persoon in je leven: jijzelf.

Tot de volgende keer,

Valerie 💗

Bol AlgemeenBol Algemeen


Wil je me ondersteunen zonder dat het je iets kost? Gebruik mijn bol.com affiliate link voor je volgende aankoop. Zo eenvoudig, maar zo gewaardeerd! 🙏

Over de auteur

Schrijfster | Denker | Liefhebber van psychologie | Gediplomeerd life coach | Op zoek naar de diepere betekenis in het alledaagse leven. Woorden zijn mijn kompas, en ik neem je graag mee op mijn reis van gedachten en ontdekkingen.

1 Comment

  1. Hard gewerkt vandaag zie ik!

    Meer aanvulling bij de laatste regels : we hebben weliswaar bevestiging nodig als sociale wezens. Maar wie gaan we geloven en wie staan we toe de input in ons leven te hebben.

    Als kind en kwetsbaar persoon heb je vaak geen keus. Maar bij het ouder worden is het goed om de juiste stemmen te horen en de rest te filteren. Volg je dan je oude programmering of kies je een andere weg.

    Jouw waarde en er mogen zijn is géén democratie. Niet de meeste stemmen tellen maar die van mensen die je steunen, van je houden en laten groeien. Te beginnen met jezelf.

    Soms is dat griezelig, als je gewend bent aan negativiteit. Het nieuwe is een spannend, maar de veiligheid van vroeger een gevangenis, die je vasthoudt in de oude rottigheid.

    Soms hebben we hulp nodig van anderen. Maar op bepaalde momenten zijn we zelf de cipier van onze gevangenis, met de sleutel op zak. Draai je dan het slot open en stap je in de vrijheid? Of liever de veiligheid van het oude bekende?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *