Real Talk: Wat maakt een echte partner?

Oké, hou je vast, want ik ga even wat real talk droppen over wat een echte partner inhoudt. Iedereen schreeuwt wel van de daken dat ze de real deal willen, maar als het puntje bij paaltje komt, zie je ze nergens meer. Waarom? Omdat een echte partner dingen van je verwacht, je confronteert met de harde waarheid over jezelf. En ja, dat kan echt knetterhard aankomen.

Een echte partner is eerlijk tegen je. Als je iets doet wat niet oké is, dan vertellen ze je dat. Niet om lullig te doen, of te zeuren maar omdat ze willen dat jij (en jullie samen) beter worden. Dat kan soms voelen alsof je op je kop krijgt. Maar eigenlijk is het juist goed, want het helpt je.

Een echte partner is jouw persoonlijke cheerleader, coach en soms ook scheidsrechter. Ze dwingen je niet, maar ze geven je gewoon een klein zetje hier en daar. Ze houden je scherp, wijzen je op je slechte gewoontes en pushen je om beter te doen. Niet omdat ze van zeuren houden, maar omdat ze van jou houden.

Een goede relatie is er niet eentje waar nooit ruzie is, maar eentje waar de ruzies je dichter bij elkaar brengen.


Ze zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen, nee, ze hebben bloed, zweet en tranen geïnvesteerd in hun groei en ontwikkeling. Het is alsof ze recht door je heen kunnen kijken en zien wie je echt bent. Zelfs als je dat zelf nog niet helemaal hebt ontdekt. Ze hebben de neiging om anderen op de eerste plaats te zetten, zelfs als dat betekent dat ze zelf op de tweede plaats komen. Ze gaan niet voor oppervlakkige relaties of vluchtige verbindingen. En ze zijn zorgzaam en toegewijd aan het geluk van anderen.



Ik heb het ook over echte vrienden. Een echte vriend dat is iemand die er voor je is op de manieren die er echt toe doen. Het gaat niet alleen om samen feesten of dezelfde dingen doen—hoe leuk dat ook kan zijn. Echte vriendschap zit dieper.

Natuurlijk, samen naar feesten gaan en leuke tijden delen kan geweldig zijn en het bouwt herinneringen op, maar als het op de serieuze zaken aankomt—zoals wanneer drugs in het spel komen—dan zie je pas echt wat een goede vriend is. Een echte vriend is iemand die het lef heeft om te zeggen “kap ermee” als ze zien dat je iets doet wat schadelijk voor je kan zijn. Ze kijken niet de andere kant op; ze grijpen in, omdat ze om je geven.

In de echte wereld zijn de beste vrienden niet altijd degenen die elke stap met je meelopen. Soms zijn ze juist degenen die je tegenhouden, je uitdagen en je helpen om de juiste weg te kiezen, zelfs als dat op dat moment niet de makkelijkste of leukste weg is. Dat is wat een goede vriend onderscheidt van de rest.

Vrienden die stil zijn wanneer je slechte keuzes maakt, zijn meer toeschouwers dan teamgenoten.


Waarom mensen wegrennen

Het zit zo. We zijn geprogrammeerd om comfort te zoeken. Onze hersenen houden van makkelijk. Wat ze al kennen. Makkelijk voelt veilig. Maar makkelijk leidt niet tot groei. Wanneer iemand je consequent uitdaagt, je zwakke plekken blootlegt en eist dat je beter doet, dan is dat intimiderend. Het kan voelen alsof je onder een microscoop ligt, beoordeeld. En wie wil dat nou?

Waarom die feedback eigenlijk top is

Je bent lekker bezig, in je eigen wereldje, en dan komt er iemand (meestal iemand die dicht bij je staat) die zegt dat je iets anders of beter kunt doen. Op zo’n moment is het makkelijk om op je tenen getrapt te voelen. “Laat me gewoon!” denk je dan. Of: “Waarom moet ik iets veranderen? Is het niet goed genoeg zo?” Maar wat als die ‘duwtjes’ en feedback niet bedoeld zijn om je te irriteren, maar juist om jou en jullie te helpen groeien? Wat als dat eigenlijk liefdesverklaringen zijn, verpakt in constructieve kritiek? Laten we deze gedachte eens helemaal uitpakken.

Misschien ben jij het type dat denkt dat pizza en energiedrankjes een prima diner vormen. Iemand die van je houdt staat dan klaar om je eraan te herinneren dat groenten geen vijanden zijn en dat je lichaam brandstof nodig heeft, geen rommel. En slaap? Super belangrijk. Een echte partner vraagt je om de TV uit te doen om middernacht en zegt: “Licht uit. Je hebt je rust nodig.”

Of stel je voor, je bent iemand die graag spontaan op pad gaat. Plots komt je partner met een verzoek dat op het eerste gezicht misschien als een beperking voelt: “Kun je me laten weten waar je heen gaat en wat je van plan bent te doen?” Op het moment kan dit aanvoelen alsof je vrijheid wordt ingeperkt, alsof er geen vertrouwen is. Maar wat als dit verzoek eigenlijk vanuit een diepe zorg en liefde komt?

Je partner maakt dit verzoek niet omdat ze je niet vertrouwen of omdat ze je willen controleren. Het is meer dat ze zich betrokken willen voelen bij je leven en je veiligheid. Ze willen weten dat je ze betrekt in je leven en dat je oké bent, dat je veilig bent, en dat als er iets gebeurt, ze weten waar ze je kunnen vinden. Het is een teken dat iemand genoeg om je geeft om zich zorgen te maken wanneer je niet binnen bereik bent.

Als je elke stap deelt, ben je niet alleen op een date; je hebt een life buddy gevonden.


Elke keer dat je vrijwillig informatie deelt over je plannen, bouw je vertrouwen op. Je laat zien dat je open en eerlijk bent, en dat je niets voor je partner wilt verbergen. Dit soort transparantie is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen in elke relatie.

Door actief je leven te delen, toon je aan dat je partner meer is dan alleen een bijrol in je persoonlijke verhaal; ze zijn mede-hoofdrolspelers. Dit versterkt jullie band op een fundamenteel niveau. Het laat zien dat je jouw leven niet alleen naast elkaar leidt, maar echt samen leeft.

Je vriend(in) checkt je locatie niet omdat ze een detective zijn, maar omdat ze jouw ‘backup’ willen zijn in geval van nood.

Stel je voor dat jullie samen op de bank zitten, lekker knusjes bij elkaar. Jij bent weer eens verzonken in je telefoon, terwijl je partner eigenlijk gewoon graag wat quality time met je wil doorbrengen. Met een speelse blik en een vleugje humor zeggen ze:

“Ik geloof dat die telefoon je stiekem probeert te ontvoeren. Zou je niet liever met mij in plaats van met dat ding willen chillen?”

Deze opmerking kan een lach op je gezicht toveren, maar het heeft ook een diepere betekenis. Het herinnert je eraan dat jullie samen zijn om van elkaars gezelschap te genieten, niet om naar een schermpje te staren. Het is een vriendelijke duw in de rug om de telefoon weg te leggen en te investeren in jullie relatie. En dat, uiteindelijk, is wat een echte partner doet: je helpen om de dingen te zien die er echt toe doen.

Ze brengen de donkere kanten van onszelf naar boven, dwingen ons om naar binnen te kijken en onszelf af te vragen wie we echt zijn.

Die duwtjes, zijn tekenen van een partner die in je investeert, iemand die naast je staat, niet alleen voor de gezelligheid, maar ook voor de groei. Het is makkelijk om bij iemand te zijn die altijd ja en amen zegt, die je laat doen wat je maar wil en verder niet veel naar je omkijkt, maar het vereist moed en echte liefde en vooral veel geduld om je relatie te pushen naar grotere hoogten. Dus de volgende keer dat je partner je zo’n ‘duwtje’ geeft, probeer dan even stil te staan bij wat ze echt zeggen. Ze zeggen niet dat je niet goed genoeg bent; ze zeggen dat je zelfs nog meer kunt zijn. Ze zeggen ik geef om jou, ik geef om ons. Ze zien eigenlijk hoe briljant en hoeveel je waard bent, zelfs op de momenten dat je dat zelf niet ziet.

Dus, wanneer je partner je weer eens vriendelijk herinnert aan het belang van samen zijn zonder afleiding, of naar je toekomt met iets wat ze dwars zitten, probeer dan niet meteen in de verdediging te schieten. In plaats daarvan, neem even een momentje om te reflecteren op hun woorden en waar ze vandaan komen. Misschien hebben ze geen gelijk of misschien hebben ze wel gelijk en is het inderdaad tijd om die telefoon weg te leggen en je volledig te richten op elkaar. Luister naar wat ze te zeggen hebben en geef ook aan hoe jij je eronder voelt. Op die manier kunnen jullie samen tot een compromis komen en de balans vinden die voor jullie beiden werkt.

Het draait niet om wie er gelijk heeft, maar om het vinden van een balans waar jullie allebei gelukkig van worden. Samenwerken is de sleutel tot een sterke relatie.

De muur tegen emoties

Oké, dus je hebt wat afspraken gemaakt met je partner, maar je bent er niet helemaal aan toe gekomen om ze na te komen. En wat gebeurt er? Je partner komt naar je toe, en ze zijn helemaal niet blij. Ze zijn misschien boos of verdrietig. Je eerste instinct? Meteen die muur optrekken, toch? Je voelt je aangevallen en begint jezelf te verdedigen. Maar wacht even, laten we even stilstaan.

Wat nou als je in plaats daarvan even een stapje terug zou doen? Probeer te begrijpen waarom ze zich zo voelen. Luister naar wat ze te zeggen hebben, zelfs als het lastig is om te horen. Misschien voelen ze zich teleurgesteld of niet gewaardeerd door jouw acties.

Het is belangrijk om de communicatie open te houden en samen een gesprek aan te gaan. Leg uit waarom je je niet aan de afspraken hebt gehouden en wees eerlijk over eventuele obstakels die je hebt ondervonden. Op die manier kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken en een compromis vinden dat voor beide werkt.

Het is belangrijk om open te staan voor de emoties van je partner en ze serieus te nemen, zelfs als dat betekent dat je jezelf kwetsbaar moet opstellen. En ja, het kan moeilijk zijn om die muur van zelfbescherming neer te halen, maar dat is vaak de enige manier om echt vooruit te komen in een relatie.

De sleutel tot groei

Dus, wat gebeurt er nu als je partner je steeds weer uitdaagt? Nou, eerst wil je misschien een gat in de muur slaan (doe dat maar niet). Maar als je even diep ademhaalt en echt luistert, zul je zien dat er vaak waarheid schuilt in hun woorden. Dat is het punt waar de magie gebeurt. Je begint te werken aan jezelf, en plotseling begint alles beter te voelen. Je wordt sterker, wijzer, en je relatie wordt dieper. Je leert, je ontwikkelt, en uiteindelijk bereik je nieuwe hoogtes die je op je eentje misschien nooit had bereikt.

Niemand is perfect, en dat geldt ook voor jou en je partner. Als je een relatie hebt, gaat het niet alleen om de goede tijden, maar ook om de momenten waarop je elkaar teleurstelt of in de steek laat. En ja, dat gebeurt, dat hoort erbij. Maar als het keer op keer gebeurt, dan kan dat het vertrouwen tussen jullie ondermijnen.

Als je elke week op dinsdag langskomt, kom dan niet ineens die dag niet aanzetten zonder uitleg. Dat is gewoon niet cool. Laat iemand niet wachten en leg op zijn minst uit waarom het niet lukt. Communicatie is key, weet je.

Als je afspraken maakt, hou je eraan. Het is niet cool om iemand in de steek te laten zonder uitleg. Een beetje communicatie kan een lange weg gaan.


En dan nog iets, geloof me, ieder mens heeft diepgewortelde gedragspatronen. Die zitten zo diep in ons wezen dat ze bijna als een deel van ons meubilair voelen. Het gekke is dat we het soms niet eens opmerken totdat we al behoorlijk diep in een relatie zitten. Het is alsof ze op de loer liggen, klaar om op het slechtst mogelijke moment tevoorschijn te springen. Neem bijvoorbeeld hoe we reageren tijdens ruzies. Sommigen van ons trekken zich terug en willen er niets van weten, terwijl anderen juist meteen in de aanval gaan.

Maar hier is het ding: beide reacties zijn niet echt de beste manier om met een conflict om te gaan. Terugtrekken kan aanvoelen alsof je een muur tussen jou en je partner optrekt, terwijl aanvallen de situatie alleen maar erger kan maken. Het draait allemaal om het vinden van een balans en een gezonde manier van communiceren.

Die patronen afbreken. Tja, die kosten tijd, energie en een berg geduld. Het is cruciaal om een partner te vinden die aan jouw zijde staat, die begrijpt dat je niet perfect bent, maar die wel bereid is om samen met jou te werken. Dus als je iemand vindt die bereid is om met je door diepe dalen te gaan en je te helpen betere versies van jezelf te ontdekken, klamp je vast! Want dat is goud waard.

Met een flinke dosis liefde, begrip en humor kunnen jullie die bagage samen dragen en overwinnen. En geloof me, aan het einde van de dag zullen jullie sterker en hechter zijn dan ooit tevoren.

In de wereld van vandaag lijkt het alsof bijna niemand echt groeit, weet je wel? Mensen blijven gewoon stilstaan, ze willen niet eens een stapje vooruit zetten. En waarom? Omdat we leven in een maatschappij die ons constant vertelt dat we alles nu meteen moeten hebben, zonder enige inspanning. Het is alsof we vastzitten in een eindeloze cyclus van directe bevrediging, waar we geen tijd meer hebben om te investeren in onszelf of onze relaties.

Dus wat doen mensen? Ze gaan voor de makkelijke weg. Ze duiken in oppervlakkige relaties die meer lijken op snelle fix-ups dan op duurzame verbintenissen. Ze vluchten in kortstondige genoegens zoals fastfood, feesten, vreemdgaan, sociale media en verdrinken zichzelf in alcohol en drugs om maar niet te hoeven nadenken over hun echte emoties en problemen.

Maar weet je, er zijn nog steeds mensen die willen groeien, die willen veranderen, die dieper willen graven. En dat zijn de ‘echte’ mensen waar ik het over heb. Ze zijn er, maar ze zijn zeldzaam geworden. In een wereld waar instant gratificatie de norm is geworden, zijn zij de uitzonderingen, degenen die zich durven te onderscheiden van de massa.

In een wereld van fastfood, feesten en vage relaties, zijn zij die op zoek zijn naar echte connecties een zeldzaamheid.

Langdurige relaties lijken bijna een mythe te worden. Mensen hebben geen geduld meer om te werken aan een relatie, om samen te groeien. Ze denken dat ze altijd wel een betere optie kunnen vinden, dat ze gewoon kunnen weglopen als het moeilijk wordt. Maar hallo, echte verbinding kost tijd en toewijding, snap je?

Veel relaties en huwelijken lijken meer op samenwonen dan op samen zijn. Ze praten over alles – behalve over wat er echt toe doet. Diepe connectie? Nada. Ze leven langs elkaar heen, delen een huis maar niet hun hart. En eerlijk? Dat is niet hoe liefde hoort te zijn. Het trieste is dat veel mensen in relaties zitten waarin ze stilstaan. Ze zijn samen uit gewoonte of comfort, maar ze groeien niet samen. Ze dagen elkaar niet uit, ze inspireren elkaar niet en ze motiveren elkaar niet om de beste versie van zichzelf te zijn.

Relaties draaien niet om comfortzones, het draait om elkaar uitdagen, inspireren en motiveren. Anders zit je gewoon vast in de friendzone van het leven.


Liefde is samen lachen om de kleinste dingen, genieten van stiltes zonder dat het ongemakkelijk voelt, en samen dromen over de toekomst. Echte liefde is samen groeien, elkaar steunen om de beste versie van jezelf te worden. Het is niet bang zijn om kwetsbaar te zijn, om je ware zelf te tonen, want je weet dat je in veilige handen bent. In een echt goede relatie groei je enorm. Echt, wanneer je dat hebt, heb je een van de mooiste dingen in het leven.

Soms moet ik er gewoon om lachen, echt waar. Mensen denken dat ze alles kunnen krijgen zonder er echt moeite voor te hoeven doen. Ze nemen genoegen met oppervlakkige relaties of blijven voor jarenlang vastzitten in een situatie waarin ze niet eens echt naar elkaar toegroeien. Laten we eerlijk zijn, echte liefde en echte groei, dat zijn echt zeldzame juweeltjes in onze wereld van vandaag.

Weleens gehoord van het idee dat je ‘verder’ in je leven moet zijn om iemand vast te houden? Complete onzin. Als iemand niet bij je blijft vanwege je ‘bagage’, dan waren ze sowieso niet jouw persoon. Punt.

Echte verbindingen zijn niet afhankelijk van jouw ‘perfectie’ of het gebrek daaraan. Het gaat erom iemand te vinden die je neemt zoals je bent en met wie je samen kunt groeien. Het leven is geen wedstrijd; het is een gezamenlijke reis, en die reis moet je niet alleen willen doen.

Zoek dus naar die relaties waarbij je samen vooruitgang boekt, ongeacht de situatie. Proost op het vinden van die één in een miljoen die echt past bij wie je bent.



Ben je echt klaar?

Dus, ben je op zoek naar een liefdesverhaal of een levensverhaal? Want dat zijn echt twee verschillende dingen. Een liefdesverhaal kan fijn zijn, maar een levensverhaal is gebouwd op waarden, uitdagingen en echte groei. Wat wil jij? Iemand waarmee je samen leeft maar niet groeit? Een partner voor het leven, of gewoon een tijdelijke romance?

Vraag jezelf af: Ben ik klaar voor iemand die mij echt uitdaagt, die mij niet laat wegkomen met middelmatigheid? Want als je dat bent, en je vindt zo iemand, dan heb je goud in handen. Zo niet, dan is het misschien tijd om opzij te stappen en iemand anders de kans te geven die wel klaar is voor het echte werk.

Een echte partner is een zegen en een vloek ineen, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Maar één ding is zeker: met zo iemand aan je zijde, blijf je groeien. Je bouwt aan iets dat niet zomaar stuk gaat. Het is meer dan liefde; het is een team zijn dat alles aankan.

Samen kunnen jullie de wereld aan. Dat is de kracht van een echte partner. En zeg nou zelf, is dat niet waar het allemaal om draait?

Liefs,
Valerie 💗

Bol AlgemeenBol Algemeen



Elke keer dat je via mijn bol.com link shopt, steun je mijn werk zonder extra uitgaven. Het is een kleine stap voor jou, maar een grote sprong voor mijn blog. Bedankt! 🚀

Over de auteur

Schrijfster | Denker | Liefhebber van psychologie | Gediplomeerd life coach | Op zoek naar de diepere betekenis in het alledaagse leven. Woorden zijn mijn kompas, en ik neem je graag mee op mijn reis van gedachten en ontdekkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *