Vandaag ga ik het hebben over iets wat we allemaal wel eens voelen: emoties. Weet je, sommige mensen denken dat het slim is om niet te veel te voelen. Maar dat is niet echt hoe het werkt…
Emotionele intelligentie, dat klinkt misschien moeilijk, maar het is eigenlijk gewoon dat je goed met je gevoelens om kunt gaan. Dat je niet bang bent om te voelen wat je voelt, of dat nou blij, boos, verdrietig of bang is.
Stel je voor, het ergste wat je kunt bedenken gebeurt. Het is niet echt het ding zelf dat zo erg is, maar meer hoe rot jij je erdoor voelt. Dat gevoel is het echte probleem.
Het ergste wat kan gebeuren is een gevoel. Dat is het.
We hebben allemaal wel eens pijn, toch? Of we voelen ons alleen, of we zijn bang dat we iets fout hebben gedaan. En dat is oké. Die gevoelens komen en gaan, net zoals wanneer je je knie stoot en het even pijn doet.
Soms proberen mensen die gevoelens weg te stoppen omdat ze denken dat ze anders nooit weggaan. Maar dat is niet waar. Gevoelens zijn een beetje zoals wolken in de lucht; ze drijven voorbij.
Heb je wel eens gemerkt dat je je soms heel lang verdrietig of boos kunt voelen? Dat komt omdat we die gevoelens soms wegstoppen en doen alsof ze er niet zijn. Maar eigenlijk zijn ze er wel, en als we ze negeren, gaan ze niet zomaar weg.
Dus, wat kunnen we doen? Nou, we moeten onze gevoelens onder ogen zien. Dat betekent dat we moeten toegeven dat we ze hebben, en onszelf toestaan om ze te voelen. Dat helpt ons om ermee om te gaan en ze te laten gaan.
We zijn soms bang dat onze gevoelens te groot of te zwaar zijn. Maar weet je wat? Het zijn niet altijd wij die bang zijn om te veel te voelen. Soms zijn andere mensen om ons heen die ons vertellen dat we te emotioneel zijn. Maar eigenlijk is het oké om te voelen wat je voelt.
Want als je je gevoelens probeert te negeren of weg te stoppen, dan voel je eigenlijk alles, maar leer je nooit hoe je ermee om kunt gaan. En dat kan je heel verdrietig of moe maken.
Denk maar zo: als je verdrietig bent, betekent dat gewoon dat je om iets geeft en dat je wilt dat iets beter gaat. Als je je schuldig voelt, betekent dat dat je je zorgen maakt over wat anderen van je denken. En als je bang bent, probeer je gewoon alles onder controle te houden, wat soms heel moeilijk kan zijn.
Dus, laten we proberen onze gevoelens niet te veranderen, maar naar ze te luisteren. Ze vertellen ons belangrijke dingen over onszelf en over hoe we de wereld zien.
Want weet je, je gevoelens onderdrukken is niet goed. Dat is zoals proberen onder water te zwemmen zonder adem te halen. Uiteindelijk moet je toch ademen, toch?
Verdriet gaat je niet echt ‘doden’. Maar als je het probeert weg te stoppen, voel je je alleen maar erger. Het is beter om te accepteren hoe je je voelt en ermee om te gaan.
Onthoud gewoon, je gevoelens zijn belangrijk en ze helpen je om te groeien. Je kunt niet kiezen welke je voelt, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat. En soms, door gewoon te accepteren en te voelen wat je voelt, vind je vrede en rust.
Voelen is oké, wegstoppen niet.
Een simpel trucje om je gevoelens te voelen en los te laten
Oké, dus je wilt leren hoe je je gevoelens kunt voelen en ze dan kunt loslaten? Hier is een makkelijke oefening die je kan helpen:
- Vind een rustige plek: Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. Dat kan je kamer zijn, een rustig hoekje, of buiten in de tuin.
- Adem diep in en uit: Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Voel je adem in en uit gaan. Dit helpt je om te ontspannen.
- Voel je gevoel: Denk aan iets dat je dwarszit. Laat dat gevoel gewoon naar boven komen. Probeer het niet weg te duwen.
- Geef het een naam: Zeg tegen jezelf wat je voelt, bijvoorbeeld: “Ik voel me boos,” of “Ik voel me verdrietig.”
- Voel het in je lichaam: Merk op waar je het voelt. Zit de boosheid in je schouders? Voel je verdriet in je borst? Door dit te doen, erken je het gevoel.
- Laat het er zijn: Zeg tegen jezelf dat het oké is om dit te voelen. Laat het gevoel gewoon zijn.
- Adem het uit: Adem diep in en stel je voor dat je het gevoel uitademt. Visualiseer dat je het loslaat met elke ademhaling.
- Denk aan iets positiefs: Sluit af door aan iets leuks te denken, zoals een fijne herinnering of iets waar je dankbaar voor bent.
Probeer dit elke keer als je merkt dat je iets onderdrukt. Het helpt echt om je gevoelens te erkennen en los te laten.
Succes!
Liefs,
Valerie 💗
–
Geef een reactie