Wanneer een man zich plotseling terugtrekt en je ineens minder van hem hoort, kan dat ontzettend frustrerend en verwarrend zijn. Je vraagt je misschien af wat er mis is gegaan en wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Hoewel je instinct misschien zegt om actie te ondernemen, kan dat soms meer kwaad dan goed doen. Ik weet precies hoe dat voelt, want ik heb zelf letterlijk al deze fouten gemaakt…😅
Daarom deel ik hier wat je beter kunt vermijden en wat wel helpt om rustiger en sterker met de situatie om te gaan.
Fouten om te vermijden
- In paniek raken.
Het is heel normaal om je zorgen te maken wanneer hij minder contact zoekt. Maar paniek kan ervoor zorgen dat je impulsief reageert en dingen doet die je later misschien betreurt, zoals hem overspoelen met berichtjes of proberen om direct alles op te lossen. Probeer rustig te blijven en geef jezelf wat tijd om de situatie in perspectief te zien voordat je reageert. - Op zoek gaan naar antwoorden terwijl je gestrest bent.
Je wilt misschien meteen duidelijkheid van hem, maar wanneer je vanuit een angstige en gespannen mindset op zoek gaat naar antwoorden, kan dit overkomen als wanhoop. Dat kan hem nog verder wegduwen. Neem eerst even de tijd om tot rust te komen voordat je het gesprek aangaat, zodat je vanuit een kalme houding kunt communiceren. - Te vaak verontschuldigingen maken of jezelf teveel uitleggen.
Veel mensen hebben de neiging om zichzelf te verontschuldigen voor de kleinste dingen of zichzelf uitgebreid te verklaren. Dit kan echter onzeker overkomen, vooral als het niet nodig is. Je hoeft niet voortdurend sorry te zeggen voor je eigen gevoelens of acties. Sta voor wat je zegt en wie je bent. - Hem confronteren of een ultimatum geven.
Ultimatums zoals “Je kiest nu voor mij of anders ben ik weg” lijken misschien een manier om duidelijkheid te krijgen, maar ze creëren meestal alleen maar druk. Hij kan zich hierdoor gedwongen voelen en daarom juist meer afstand nemen. Probeer in plaats daarvan je gevoelens rustig te delen zonder hem direct iets op te leggen. - Doen alsof je hem niet mist of er niet mee zit.
Het kan verleidelijk zijn om net te doen alsof het je niks uitmaakt dat je minder van hem hoort, in de hoop dat hij hierdoor weer contact zoekt. Maar dit soort spelletjes creëren vaak verwarring en kunnen uiteindelijk voor meer afstand zorgen. Het is beter om eerlijk te zijn over wat je voelt, zonder jezelf te verliezen in de situatie.
Wat kun je beter doen?
- Geef jezelf een tijdsperiode om je geen zorgen te maken.
Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een week lang niet piekert over zijn afwezigheid. Dit geeft je ruimte om te ontspannen en je gedachtes op orde te krijgen. Bovendien krijgt hij hierdoor de ruimte om op zijn eigen tempo weer naar jou toe te komen, zonder druk. - Richt je aandacht volledig op iets anders dan hem.
Dit is een goed moment om tijd te besteden aan dingen die je leuk vindt. Plan een dagje uit met vrienden, pak die hobby weer op die je had laten liggen of ga sporten. Door jezelf af te leiden, merk je dat je minder geneigd bent om constant op je telefoon te kijken in de hoop dat hij wat van zich laat horen. - Focus op het hier en nu, niet op hem.
Het kan moeilijk zijn om niet aan hem te denken, vooral als je hem mist. Maar probeer je aandacht te richten op wat er nu voor je ligt. Mindfulness-oefeningen, een wandeling in de natuur of even stilstaan bij wat er om je heen gebeurt, kunnen helpen om je gedachten te verzetten en meer in het moment te leven. - Investeer in je eigen leven buiten deze man.
Dit is het moment om weer bezig te gaan met jouw eigen dromen en doelen. Ga voor jezelf na wat jou gelukkig maakt, los van wat hij doet of zegt. Misschien wil je een cursus volgen, meer tijd besteden aan je werk of studie of een nieuwe sport proberen. Hoe meer je je eigen leven opbouwt, hoe minder afhankelijk je wordt van zijn aandacht. - Laat jezelf ‘verveeld’ raken door het gebrek aan beweging.
Als hij weinig initiatief toont, kan dat je fink teleurstellen. Maar in plaats van jezelf hier steeds druk om te maken, kun je het ook zien als een teken dat deze situatie niet aantrekkelijk is. Sta jezelf toe om een beetje af te koelen van het verlangen naar zijn aandacht. Zie zijn afwachtende houding als iets dat minder interessant is voor jou en richt je energie op wat je wel voldoening geeft.
Oefening: Focus op jezelf en vind je innerlijke rust
Als hij zich terugtrekt en je voelt dat de onzekerheid de overhand neemt, kan het helpen om je focus weer op jezelf te richten. Deze oefening helpt je om je gedachten te kalmeren en je aandacht te verleggen naar wat jij nodig hebt, los van zijn gedrag. Het doel is om meer rust te vinden en te beseffen dat jouw geluk niet afhangt van wat hij wel of niet doet.
Oefening: “Mijn kracht ligt in het hier en nu”
- Creëer een fijne plek voor jezelf: Zoek een rustige plek in je huis waar je je prettig voelt. Dit kan bijvoorbeeld een hoekje zijn in de woonkamer of een plek bij het raam. Zorg dat je comfortabel zit of ligt en dat je even niet gestoord wordt.
- Neem een paar diepe ademhalingen: Adem diep in door je neus, houd de lucht een paar seconden vast en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit vijf keer en voel hoe je lichaam langzaamaan ontspant.
- Visualiseer je zorgen: Stel je voor dat al je zorgen en gedachtes over hem in een wolk zitten. Zie hoe die wolk langzaam boven je hoofd zweeft. Het is oké dat deze gedachten er zijn, maar je gaat ze nu lekker loslaten.
- Laat de wolk wegdrijven: Stel je voor dat je de wolk zachtjes wegduwt met je hand en dat hij langzaam verder de lucht in drijft, totdat hij uit zicht is verdwenen. Voel de ruimte die nu overblijft in je hoofd en in je hart.
- Richt je op drie dingen waar je dankbaar voor bent: Denk aan drie dingen die nu in je leven zijn waar je dankbaar voor bent. Dit kan van alles zijn: je warme bed, de steun van een goede vriend of gewoon het zonnetje buiten. Benoem ze hardop, één voor één, en voel hoe je hart warmer wordt van deze positieve gedachten.
- Schrijf je gedachtes op: Neem een notitieboekje en schrijf op wat er in je opkomt nadat je deze oefening hebt gedaan. Bijvoorbeeld:
- Wat voelt beter na deze oefening?
- Welke gedachten kon je loslaten?
- Wat wil je graag meer doen voor jezelf in de komende dagen?
- Herhaal dagelijks: Doe deze oefening elke dag, het liefst in de ochtend of voordat je gaat slapen. Zo begin of eindig je je dag met meer rust en positiviteit. Je kunt deze oefening gebruiken voor alle zorgen die je hebt, niet alleen over hem. Of het nu gaat om werkstress, familieproblemen of andere onzekerheden, het helpt je om telkens weer de regie over je gedachten en emoties terug te nemen.
Deze oefening helpt je om je gedachtes te verzetten en te focussen op waar jij nu behoefte aan hebt. Het kan je ook helpen om minder afhankelijk te zijn van zijn gedrag en meer vertrouwen te krijgen in jezelf. Door elke dag wat tijd voor jezelf te nemen, voel je je sterker en rustiger en dat straalt af op alles wat je doet.
Jij bent meer dan zijn aandacht
Onthoud dat jij niet verantwoordelijk bent voor zijn keuzes of gedrag. Het is niet jouw taak om iemand achter je aan te laten rennen of om altijd het initiatief te nemen. Jij hebt de kracht om zelf de regie over je leven te nemen en te genieten van wie jij bent, los van hem. Door jezelf centraal te zetten in plaats van hem, zul je merken dat je sterker en gelukkiger wordt. En wie weet, misschien trekt hij vanzelf weer naar je toe wanneer hij ziet hoe goed jij je eigen leven invult.
Liefs,
Valerie
Vind je mijn blog interessant en wil je me steunen? Je kunt je gratis abonneren via deze link: mindreset.blog/blijf-op-de-hoogte om op de hoogte te blijven van nieuwe posts.
Wil je iets extra’s doen? Je kunt me ook steunen met een klein bedrag of simpelweg via mijn Bol.com link shoppen, wat jou niets kost, maar mij een klein percentage oplevert. Iedere steun, groot of klein, wordt enorm gewaardeerd! 💖
Geef een reactie