Hoe je toch iets gedaan krijgt als je echt nergens zin in hebt

Ken je die dagen dat zelfs opstaan uit je stoel al te veel lijkt? Yup, we hebben allemaal weleens zo’n dag. Je hebt nergens zin in, nul motivatie en de bank is je beste vriend. Maar zelfs op die dagen moet er soms toch iets gebeuren. Gelukkig heb ik een paar super simpele trucjes die helpen!


De 5-minuten regel

Het idee is dat beginnen vaak het moeilijkst is. Dus in plaats van te stressen over alles wat je moet doen, probeer je dit:

  1. Zet een timer voor 5 minuutjes. Meer niet.
  2. Begin met wat je al tijden uitstelt, maar echt alleen voor die 5 minuten.
  3. Na die 5 minuten beslis je of je stopt of toch nog even doorgaat. Geen druk, als je wilt stoppen, dan stop je.

Dit is zo fijn omdat het niet zo’n enorme opgave lijkt als een uur blokken. Het zijn maar 5 minuten. En wat blijkt? In 90% van de gevallen is het beginnetje genoeg om je op gang te helpen en wil je vanzelf wel door.

Dus, volgende keer dat je echt geen zin hebt, probeer dan eens gewoon die 5 minuten. Vaak is dat net het zetje dat je nodig hebt om toch iets voor elkaar te krijgen.

“De geheime truc van vooruitgang is te beginnen. De geheime truc van beginnen is je complexe overweldigende taken op te delen in kleine beheersbare taken, en dan met de eerste te beginnen.” — Mark Twain

Leer slim, niet hard

Oké, we hebben net besproken hoe je met de 5-minuten regel jezelf kunt aanzetten om te beginnen, zelfs op dagen dat je er totaal geen zin in hebt. Nu gaan we het hebben over hoe je slim kunt blijven leren zonder dat het voelt als een sleur: Stel limieten aan je leertijd.

Deze strategie is perfect voor als je iets nieuws aan het leren bent en je wilt voorkomen dat je verzandt in alleen maar theorie. De truc is eenvoudig: voor elk uur dat je studeert, besteed je een uur aan het daadwerkelijk toepassen van wat je hebt geleerd. Dit zorgt voor een lekkere dynamiek en maakt je leertijd een stuk effectiever.

Denk er eens aan:

  • Ben je bezig met programmeren? Top, leer een uurtje en ga daarna even lang coderen.
  • Schrijven? Lees over technieken voor een uur en test ze daarna zelf uit door te schrijven.
  • Koken? Check wat tutorials en duik dan de keuken in om die nieuwe recepten zelf uit te proberen.

Deze aanpak, leren → toepassen → leren → toepassen, houdt alles fris en zorgt ervoor dat je echt vooruitgang boekt, in plaats van vast te zitten in de leren → leren → leren cyclus die meer op uitstelgedrag lijkt.

Dus, gebruik deze methode de volgende keer als je iets nieuws leert. Het helpt je niet alleen actief te blijven, maar zorgt er ook voor dat je echt wat hebt aan de kennis die je opdoet.

“Kennis is alleen nuttig als het toegepast wordt; leren zonder toepassing is als zaaien zonder te oogsten.” — George Bernard Shaw

Actie brengt motivatie

Zo, we hebben het al gehad over beginnen met kleine stappen en de balans tussen leren en toepassen. Nu is het tijd om een ander belangrijk stukje van de puzzel te bekijken: Actie leidt tot motivatie.

Veel mensen denken dat je eerst gemotiveerd moet zijn voordat je iets kunt doen. Maar in werkelijkheid werkt het vaak andersom. Het gaat meer zo:

  1. Kleine actie — Zet een kleine stap. Iets simpels, zoals het opruimen van je bureau of het schrijven van een enkele paragraaf.
  2. Motivatie — Door die actie krijg je een gevoel van voldoening, wat vaak leidt tot meer motivatie.
  3. Meer actie — Met de nieuwe motivatie ben je eerder geneigd om door te gaan en meer te doen.

Dit is een krachtige cyclus die kan helpen om de motor aan de gang te houden, zelfs op dagen dat je je helemaal niet gemotiveerd voelt. Begin met iets kleins, en je zult zien dat je energie en motivatie langzaam maar zeker toenemen.

Stel, je wilt gaan sporten maar je hebt totaal geen zin. Trek gewoon je sportschoenen aan. Dat is je kleine actie. Vaak is dat genoeg om je naar buiten te krijgen en voordat je het weet, ben je al aan het hardlopen.

Deze methode helpt niet alleen in de sportschool, maar ook als je creatief werk doet, studeert, of zelfs huishoudelijke taken moet doen. Het begint allemaal met die ene kleine stap. Dus de volgende keer dat je op de bank ligt en nergens zin in hebt, denk dan aan deze kleine, makkelijke actie die de deur opent naar meer energie en motivatie.

“Motivatie volgt actie. Zet eerst een stap, en de drang om door te gaan komt vaak vanzelf.” — Zig Ziglar

De 2-minuten regel

Na te hebben gesproken over de kracht van kleine acties en hoe deze kunnen leiden tot meer motivatie, gaan we nu een stap verder met een super simpele maar effectieve techniek: De 2-minuten regel.

Deze regel is heerlijk rechttoe rechtaan: als een taak minder dan twee minuten duurt om te voltooien, doe het dan meteen. Dit is een fantastische manier om die kleine irritante klusjes uit de weg te ruimen die anders dagenlang in je hoofd blijven hangen.

Stel je voor, dingen als:

  • Een e-mail beantwoorden.
  • Je bed opmaken.
  • De vaatwasser uitruimen.

Deze taken lijken misschien onbelangrijk, maar als je ze laat liggen, kunnen ze onbewust stress veroorzaken. Door ze meteen te doen, houd je niet alleen je omgeving netjes, maar verminder je ook mentale rommel, waardoor je meer ruimte en energie hebt voor de grotere taken.

Dus, de volgende keer dat je zo’n kleine taak tegenkomt, denk aan de 2-Minuten regel. Je zult verbaasd zijn hoeveel verschil het kan maken in hoe je je voelt en hoe je huis of werkplek eruit ziet.

En, niet te vergeten, het geeft een onmiddellijk gevoel van voldoening, iets dat je motivatie alleen maar kan verhogen.

“Als het minder dan twee minuten duurt om iets te doen, doe het dan nu.” — David Allen

Eat the frog

Nu we het hebben gehad over het opruimen van kleine taken snel met de 2-minuten regel, laten we het eens hebben over een strategie voor de grotere, intimiderendere taken: Eat the frog.

Dit gezegde komt neer op één eenvoudige, krachtige tip: doe de moeilijkste taak van de dag eerst. Het idee is dat wanneer je begint met de grootste, meest lastige klus, de rest van je dag een stuk lichter zal aanvoelen. Het is alsof je een grote last van je schouders gooit.

Stel je voor dat je een belangrijke presentatie moet voorbereiden, een rapport moet afmaken, of een lastig gesprek moet voeren. Dit soort taken kunnen zwaar op je wegen. Door ze als eerste aan te pakken, zorg je ervoor dat je niet de hele dag opziet tegen zo’n taak. Plus, na zo’n grote klus is alles wat daarna komt makkelijker.

Dus, hoe begin je? Maak het je eerste doel van de dag. Voordat je jezelf laat verdwalen in e-mails, social media, of kleinere, minder belangrijke taken, bijt je door de zure appel heen. Je zult zien dat je de rest van de dag met meer rust en focus kunt doorbrengen.

En, het belangrijkste, dit geeft je een ongelooflijk gevoel van voldoening en vertrouwen omdat je al vroeg op de dag een grote overwinning op je naam hebt staan.

“Als het je taak is om een kikker te eten, doe het dan meteen. En als het je taak is om twee kikkers te eten, eet dan eerst de grootste.” — Mark Twain

Digitale rommel opruimen

Nu we hebben gekeken naar manieren om onze productiviteit te verhogen door eerst de moeilijkste taken aan te pakken, gaan we het hebben over een ander belangrijk aspect van focus: Digitale rommel opruimen.

In onze moderne wereld zitten we vaak vastgeklemd aan onze digitale apparaten, wat fantastisch is voor connectiviteit en informatie, maar het kan ook een enorme afleidingsbron zijn. Digitale rommel, zoals onnodige meldingen, eindeloze tabbladen, en constante onderbrekingen kunnen ons gemakkelijk van onze taken afhouden. Hier is hoe je dat kunt beheersen:

  1. Zet je telefoon op vliegtuigmodus — Dit is de snelste manier om te voorkomen dat je wordt gestoord door berichten en meldingen.
  2. Gebruik een webblokkering zoals Cold Turkey — Deze tool helpt je om afleidende websites te blokkeren, zodat je je kunt concentreren op wat echt telt.
  3. Houd alleen relevante tabbladen open — Zorg ervoor dat alle open tabbladen op je computer direct betrekking hebben op je huidige taak. Sluit alles wat niet relevant is.

Deze eenvoudige aanpassingen in je digitale omgeving kunnen je helpen om meer gefocust en minder geneigd te zijn tot uitstelgedrag. Door bewust je digitale ruimte te beheren, creëer je een omgeving die bevorderlijk is voor productiviteit en succes.

Herken je de momenten waarop digitale afleiding je uit je werk haalt? Probeer deze technieken eens uit en merk het verschil in hoeveel je kunt doen wanneer je niet constant wordt onderbroken.

“Je zult nooit de waarde van een moment beseffen totdat het een herinnering wordt. Zorg ervoor dat je niet te veel van die momenten opgeeft aan digitale afleiding.” — Dr. Seuss

Ruim die rommel op!

En last but not least, naast het aanpakken van digitale afleidingen, is het tijd om ook eens goed naar je fysieke ruimte te kijken. Want zeg nou zelf, een chaotisch bureau staat gelijk aan een chaotisch hoofd. Voordat je aan de slag gaat, geef je werkplek even een flinke opruimbeurt.

Een opgeruimd bureau kan echt een wereld van verschil maken. Neem even de tijd om dingen die je niet direct nodig hebt weg te leggen of op te bergen. Gooi oude koffiekopjes in de vaatwasser, doe die stapel papieren in de la, en veeg die kruimels van je broodje weg.

Hier wat tips om je bureau en ruimte fris te houden:

  • Houd alleen essentiële spullen binnen handbereik.
  • Gebruik lades en bakjes voor spullen die je niet altijd nodig hebt.
  • Trek aan het eind van elke dag vijf minuten uit om je werkplek op te ruimen. Zo begin je de volgende dag goed!

Een nette ruimte helpt je echt om super gefocust te blijven op wat je moet doen. Het vermindert afleiding en maakt je werk een stuk efficiënter.

Zo, dat waren een heleboel tips om je door die niet-zo-energieke dagen te slepen! Van de moeilijkste klussen als eerste aanpakken met “Eat the frog”, tot het beheren van je digitale en fysieke ruimtes, deze trucs zijn bedoeld om je een zetje te geven op die dagen dat zelfs opstaan te veel lijkt.

Onthoud, alles begint met die eerste kleine stap. Of je nu de 5-minuten regel gebruikt om je dag te starten, of de 2-minuten regel om snel iets af te tikken, het gaat erom dat je in beweging komt.

Dankjewel voor het meelezen, hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en kun je ze gebruiken om je dagen productiever en je hoofd een stukje lichter te maken. Blijf pushen, blijf georganiseerd en vooral, blijf doorgaan!

Liefs,

Valerie 💗

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Ik ben Valerie, 33 jaar en gevestigd in Rijswijk. Als life coach ben ik gepassioneerd over het ontdekken van nieuwe ideeën en inzichten die ons leven verrijken. Op mijn blog, ‘Mind Reset’, deel ik inspirerende lessen uit boeken, cursussen en mijn eigen ervaringen. Hier vind je een ruimte voor persoonlijke groei, balans en het verkennen van de kracht van een positieve mindset. Klaar om samen op avontuur te gaan en te groeien? Sluit je aan en laat je inspireren!

Abonneren

* Verplicht

Intuit Mailchimp