Hoe stoppen met overdenken: 8 Praktische tips voor meer rust

Ken je dat gevoel? Je ligt in bed, klaar om te slapen, maar je gedachten blijven maar doorgaan. “Heb ik dat wel goed gedaan?” “Wat als dit misgaat?” “Waarom zei ik dat nou?” Je brein lijkt een marathon te rennen terwijl je lichaam smeekt om rust. Dat was jarenlang mijn realiteit. Ik was een professionele overdenker, altijd piekerend, altijd twijfelend. Maar nu, op mijn 32ste, heb ik eindelijk de weg naar rust gevonden.

Het heeft me jaren gekost om te beseffen dat de meeste problemen die ik ervaarde, helemaal niet echt waren. Ze bestonden vooral in mijn hoofd. Het overdenken maakte van een mug een olifant. Die eindeloze stroom van “wat als”-scenario’s deed me geloven dat er altijd iets mis zou gaan. Maar de waarheid is, het probleem is zelden het echte probleem. Het zijn onze gedachten die alles erger maken dan het werkelijk is.

Dus, hoe heb ik deze mentale marathon tot stilstand gebracht? Hoe heb ik het overdenken verslagen en geleerd om in het moment te leven? Hier komt de eerste van acht tips die mij geholpen hebben om mijn brein tot rust te brengen.


1 Het probleem is zelden het probleem.

Wist je dat 99% van de schade eigenlijk in je hoofd zit? Het zijn je gedachten die alles erger maken. Slechts 1% van de schade komt door wat er daadwerkelijk gebeurt. Dus, de volgende keer dat je iets voelt opborrelen, bedenk dan dat het meestal je eigen brein is dat een drama maakt van iets kleins. Echt, het is vaak niet het probleem zelf dat zo groot is, maar hoe je erover denkt.

“Het is niet wat je overkomt, maar hoe je erop reageert dat ertoe doet.” – Epictetus

2 Vermijd zelfafwijzing

Hoe vaak denk je niet dat je iets niet verdient? “Ik ben niet goed genoeg voor die kans.” “Mijn artikel is niet goed genoeg om te publiceren.” “Ze zullen toch niet reageren op mijn e-mail.” Herkenbaar? Dit soort zelfafwijzing zorgt ervoor dat we onszelf al afschrijven voordat we het überhaupt geprobeerd hebben. Het is alsof we onszelf in de weg staan nog voordat we de eerste stap hebben gezet.

“Je mist 100% van de kansen die je niet neemt.” – Wayne Gretzky

Dus doe het gewoon! Denk je dat je die kans niet verdient? Solliciteer toch maar. Denk je dat je artikel niet goed genoeg is? Publiceer het gewoon. Denk je dat ze niet zullen reageren op je e-mail? Stuur het toch maar. Het ergste wat kan gebeuren is dat het niet lukt, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Stop met jezelf afwijzen voordat iemand anders dat überhaupt heeft gedaan. Vaak zijn we zelf onze grootste criticus, maar wat als we onszelf nu eens een kans geven?

Durf fouten te maken en leer ervan. Durf afgewezen te worden en zie het als een leermoment. Elke mislukking brengt je een stap dichter bij succes. Laat je gedachten je niet tegenhouden en neem die sprong in het diepe. Je weet nooit wat er kan gebeuren als je het gewoon probeert

3 Stilte en tijd

De waarheid is, de meeste problemen worden niet opgelost door er meer over na te denken. We denken vaak dat als we maar lang genoeg piekeren, de oplossing vanzelf komt. Maar meestal vinden we de antwoorden die we zoeken in stilte, in tijd, en met een helder hoofd. Soms is het beste wat je kunt doen, even stoppen met proberen het probleem direct op te lossen en jezelf de ruimte geven om tot rust te komen.

“Geduld is niet de kunst om te wachten, maar de kunst om een goede houding te behouden terwijl je wacht.” – Joyce Meyer

Als je een probleem niet kunt oplossen, stop dan met proberen het op te lossen. Neem een stap terug. Laat je gedachten tot rust komen. In de stilte en met de tijd zul je vaak merken dat de antwoorden vanzelf komen. Een heldere geest kan wonderen verrichten. In de drukte van het dagelijks leven vergeten we soms hoe krachtig stilte kan zijn. Het is in deze momenten van rust dat je geest de ruimte krijgt om helder te denken en creatieve oplossingen te vinden.

Dus de volgende keer dat je vastloopt, gun jezelf dan een pauze. Ga wandelen, mediteer, luister naar muziek, of doe iets anders wat je geest kalmeert. Laat de tijd zijn werk doen en vertrouw erop dat de antwoorden zullen komen wanneer je ze het minst verwacht.

4 Stel jezelf DE vraag

Wanneer je jezelf begint te bekritiseren om fouten uit het verleden of rampen om elke hoek ziet, stel jezelf dan de volgende vraag: “Is er iets dat ik op dit moment kan doen om het verleden te veranderen of de toekomst positief te beïnvloeden?”

“De enige manier om je verleden te veranderen, is door je toekomst te verbeteren.” – Anoniem

Als het antwoord ja is, doe het dan – onderneem actie. Als het antwoord nee is, wees dan in vrede – laat het los. Te vaak kwellen we onszelf met spijt over het verleden of zorgen over de toekomst, zonder te beseffen dat we ons daarmee alleen maar pijn doen. Het is cruciaal om te begrijpen dat je ofwel actie moet ondernemen of het moet laten gaan, want alles daartussenin is zelfdestructief.

Elke keer dat je merkt dat je piekert, stel jezelf deze vraag. Het helpt je om je gedachten te ordenen en om te focussen op wat echt belangrijk is. Door je te concentreren op wat je daadwerkelijk kunt doen, neem je de controle terug over je leven. En door te accepteren wat je niet kunt veranderen, geef je jezelf de rust die je verdient.

Als je weer eens vastzit in je gedachten, herinner jezelf eraan: onderneem actie of laat het los. Alles daartussenin is gewoon zelfkwelling.

5 De kracht van het nu

Je gaat jezelf niet overdenken naar een betere toekomst. En je gaat ook niet overdenken naar een beter verleden. Alles wat je hebt, is nu. Overdenken over wat er al is gebeurd of wat er nog moet komen, brengt je nergens. Het enige moment waarin je echt iets kunt doen, is het huidige moment.

“Het verleden is voorbij; de toekomst is er nog niet. Leef in het heden.” – Boeddha

Het enige wat je hebt, is dit moment. Wat je nu kunt doen, kan je verleden rechtzetten en je toekomst verbeteren. Maak vrede met gisteren, laat morgen los en grijp het nu vast. Het is in het huidige moment dat je je echte kracht vindt. Hier en nu kun je actie ondernemen en veranderingen aanbrengen. Door je te focussen op het heden, maak je ruimte voor groei en positieve verandering.

Maak vrede met gisteren, laat morgen los en omarm het nu. Dit is waar je echte potentieel ligt. Door je te concentreren op wat je nu kunt doen, in plaats van te piekeren over wat er is gebeurd of wat er kan gebeuren, zet je stappen in de richting van een betere toekomst. Elk klein ding dat je vandaag doet, draagt bij aan het grotere geheel van je leven.

Dus, stop met overdenken en begin met leven. Het heden is het enige dat echt telt.

6 Controleer je eigen gedachten

Je gedachten kunnen scenario’s creëren in je hoofd die je onzekerheden, angsten en zorgen weerspiegelen. We hebben allemaal die stemmetjes in ons hoofd die ons het ergste laten geloven. Daarom is het belangrijk om altijd je eigen gedachten te controleren voordat je ze accepteert als waarheid.

“Geloof niet alles wat je denkt.” – Anoniem

In zeer emotionele situaties kunnen je gedachten je verhalen vertellen die niet waar zijn. Ze kunnen je laten geloven dat je niet goed genoeg bent, dat iedereen tegen je is, of dat de toekomst somber is. Maar vaak zijn deze gedachten gewoon niet waar. Ze zijn slechts een weerspiegeling van je angsten en onzekerheden.

De volgende keer dat je jezelf betrapt op negatieve gedachten, doe dan een stap terug en vraag jezelf af: “Is dit echt waar?” Controleer de feiten. Zoek naar bewijs dat je gedachten ondersteunen, maar zoek ook naar bewijs dat ze weerlegt. Door jezelf op deze manier te controleren, kun je voorkomen dat je meegesleept wordt door negatieve gedachten die je alleen maar meer stress en zorgen bezorgen.

Feiten checken is niet alleen iets wat je voor nieuwsartikelen of sociale media moet doen. Het is iets wat je ook voor je eigen gedachten moet doen. Het helpt je om een realistischer en positiever perspectief te behouden, zelfs in moeilijke tijden.

7 Acceptatie is vrede

Geen enkele hoeveelheid angst zal je toekomst veranderen, en geen enkele hoeveelheid angst zal je verleden veranderen. We proberen vaak controle te krijgen over het oncontroleerbare door ons zorgen te maken, maar dit brengt alleen maar meer stress. Werkelijke vrede wordt gevonden in acceptatie: accepteren van imperfectie, accepteren van onzekerheid, accepteren van het oncontroleerbare.

“Acceptatie is de sleutel tot innerlijke vrede.” – Eckhart Tolle

Door te accepteren dat je niet alles kunt controleren, geef je jezelf de ruimte om los te laten. Het betekent niet dat je moet begrijpen, tolereren of zelfs vergeten wat er is gebeurd, maar het betekent wel dat je de realiteit aanvaardt zoals die is. Acceptatie gaat niet over opgeven; het gaat over het loslaten van de strijd tegen de stroom van het leven.

Accepteer dat je niet perfect bent. Niemand is dat en dat is oké. Accepteer dat er altijd onzekerheid zal zijn in het leven. We kunnen de toekomst niet voorspellen, en dat is wat het leven spannend maakt. Accepteer dat je niet alles kunt beheersen. Sommige dingen zijn simpelweg buiten onze macht en dat is ook oké.

Door deze dingen te accepteren, vind je innerlijke rust. Het helpt je om te focussen op wat je wél kunt doen en om de rest los te laten. Het is een bevrijdende ervaring die je geest kalmeert en je helpt om te leven in het moment.

8 Gezondheid begint in je geest

Je kunt naar de sportschool gaan, gezond eten, yoga doen, water drinken en vitamines nemen. Maar als je de negativiteit in je gedachten niet direct confronteert, zul je nooit echt “gezond” zijn. Onze gezondheid wordt niet gemeten op weegschalen, door de grootte van onze spieren of door de breedte van onze taille.

“Gezondheid is niet alleen het afwezig zijn van ziekte, maar een staat van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn.” – Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Echte gezondheid wordt gemeten door de kwaliteit van onze gedachten en de rust in onze geest. Het is belangrijk om te begrijpen dat fysieke gezondheid en mentale gezondheid hand in hand gaan. Je kunt nog zo fit en sterk zijn, maar als je geest vol negatieve gedachten zit, zul je je nooit echt goed voelen.

Werk aan het zuiveren van je gedachten. Oefen mindfulness, mediteer, en zorg voor een positieve mindset. Net zoals je je lichaam traint, moet je ook je geest trainen om gezond en sterk te zijn. Positieve gedachten en een vredige geest zijn de fundamenten van echte gezondheid.

Als je aan aan je gezondheid werkt, vergeet dan dus niet om ook aandacht te besteden aan je mentale welzijn. Want gezondheid begint echt in je geest.

Boekaanbeveling: “Nooit meer piekeren”

Als je wilt stoppen met piekeren, is “Nooit meer piekeren” van Marleen Derks een must-read. Dit boek helpt je om je gedachten, gevoelens en gedragspatronen te begrijpen en te veranderen. Marleen Derks, die haar eigen piekergedrag succesvol bestreed, deelt haar KEUZE-methode gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Het boek biedt praktische tips, oefeningen en adviezen om piekeren los te laten, meer zelfvertrouwen te krijgen en helder te denken over je doelen. Derks is psycholoog en oprichter van de Piekerpoli, en actief als supervisor, trainer en spreker.

Zoals Bram Bakker zegt: “Piekeren heeft geen zin. Dit boek lezen wel.”

Bestel nooit meer piekeren hier

Dit waren mijn tips om te stoppen met overdenken. Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat je meer rust in je hoofd kunt vinden. Vergeet niet dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, zowel mentaal als fysiek. Neem de tijd om je gedachten te controleren, accepteer wat je niet kunt veranderen en leef in het moment. Zo kun je een leven leiden dat minder belast is door zorgen en meer gevuld is met vreugde.

Liefs, Valerie 💖

BoekenBoeken

2 reacties op “Hoe stoppen met overdenken: 8 Praktische tips voor meer rust”

  1. Bruno avatar

    Wakker liggen door denken brengt maar alleen stress met zich mee. En de dag nadien niet uitgerust dat maakt dat je dag kan tegenzitten.

    Aum Shanti

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Ik ben Valerie, 33 jaar en gevestigd in Rijswijk. Als life coach ben ik gepassioneerd over het ontdekken van nieuwe ideeën en inzichten die ons leven verrijken. Op mijn blog, ‘Mind Reset’, deel ik inspirerende lessen uit boeken, cursussen en mijn eigen ervaringen. Hier vind je een ruimte voor persoonlijke groei, balans en het verkennen van de kracht van een positieve mindset. Klaar om samen op avontuur te gaan en te groeien? Sluit je aan en laat je inspireren!

Abonneren

* Verplicht

Intuit Mailchimp